Autor |
Wiadomość |
Cimi
Administrator
Dołączył: 21 Gru 2008
Posty: 1419
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/3
|
|
Kisz by Panda |
|
jutro ![Jezyk](http://picsrv.fora.pl/images/smiles/new_tongue.gif)
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Sob 1:44, 03 Gru 2011 |
|
![](http://picsrv.fora.pl/AcidTechTiger/images/spacer.gif) |
|
![](http://picsrv.fora.pl/subSilver/images/spacer.gif) |
Karo
Administrator
Dołączył: 22 Gru 2008
Posty: 825
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: się biorą dzieci ? Płeć: Niunia
|
|
|
|
Hahahaha, pierwszy raz w życiu zrobiłaś coś innego niż jajko na twardo albo herbata i już zakładasz kącik kucharski ? ![Wesoly](http://picsrv.fora.pl/images/smiles/new_biggrin.gif)
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Sob 9:38, 03 Gru 2011 |
|
![](http://picsrv.fora.pl/AcidTechTiger/images/spacer.gif) |
Cimi
Administrator
Dołączył: 21 Gru 2008
Posty: 1419
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/3
|
|
|
|
bo to Natalia chciała przepis ![Jezyk](http://picsrv.fora.pl/images/smiles/new_tongue.gif)
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Sob 10:47, 03 Gru 2011 |
|
![](http://picsrv.fora.pl/AcidTechTiger/images/spacer.gif) |
Cimi
Administrator
Dołączył: 21 Gru 2008
Posty: 1419
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/3
|
|
|
|
Ale to jutro się rozciągnęło
Składniki:
20 dag mąki
10 dag masło (plus do formy)
3 łyżki lodowatej wody
Farsz:
20 dag wędzonego boczku, bekonu lub szynki
15 dag grojera lub ementalera
200 ml śmietany
4 jajka
pęczek natki pietruszki
pieprz
sól
Mąkę wymieszac z solą. Dodac zimne masło. Wymiaszac. Dodac wody. Ugnieśc ciasto. Uformowac, wsadzic w folię i wstawic na 30 minut do lodówki. Gotowe ciasto rozwałkowac na cienki placek. Wyłożyc nim dno i ścianki natłuszczonej masłem tortownicy .
Farsz
Żółtka ubic ze śmietaną, pieprzem i solą. Z białek ubic pianę. Wędlinę pokroic w kostkę, wymieszac z ubitymi żółtkami i startym serem i posiekaną pietruszką. Rozłożyc farsz na cieście. Wyrównac powierzchnię. Wstawic do nagrzanego piekarnika- 200st i piec 30 min.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Wto 21:22, 06 Gru 2011 |
|
![](http://picsrv.fora.pl/AcidTechTiger/images/spacer.gif) |
Mada
A3
Dołączył: 12 Maj 2010
Posty: 622
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 3 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Bytom Płeć: Niunia
|
|
|
|
Pandusiu poproszę o przepis na tartę ze szpinakiem. Mąż mi żyć nie daje ![Wesoly](http://picsrv.fora.pl/images/smiles/new_smile.gif)
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Nie 17:39, 26 Lut 2012 |
|
![](http://picsrv.fora.pl/AcidTechTiger/images/spacer.gif) |
Gość
|
|
|
Właśnie skończyłam ją przegryać,gdyz zajebaam troche do domu! Jest mega pyszna...
|
|
Nie 18:53, 26 Lut 2012 |
|
![](http://picsrv.fora.pl/AcidTechTiger/images/spacer.gif) |
Cimi
Administrator
Dołączył: 21 Gru 2008
Posty: 1419
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/3
|
|
|
|
Znalazłam bo ja wszystko wysyłam do pracy i tam sobie drukuje
ŁADNIKI:
CIASTO: 125 gram masła
1 jajko
ok. 250 gram mąki
2-3 łyżki wody
płaska łyżeczka soli
płaska łyżeczka drobnego cukru
Nadzienie: 50 dag szpinaku mrożonego lub ok. 75 dag świeżego, porwanego
łyżka masła lub oliwy do smażenia
mały pęczek natki pietruszki
duża cebula
2-3 ząbki czosnku (można mniej lub więcej - zależy od upodobań)
sól
biały pieprz
zioła prowansalskie, tymianek
15 dag fety
Wierzch: kubek 200 ml śmietany 12%
3 jajka
15 dag żółtego sera (np. gouda)
odrobina startej gałki muszkatołowej
PRZYGOTOWANIE:
Usypać górkę z mąki, zrobić w niej wgłębienie, wbić w nie jajko i pokrojone, lekko zmiękczone masło, dodać łyżeczkę soli i cukru. Ciasto zagnieść palcami aż stanie się ziarniste, a następnie dodać wodę i na początku delikatnie połączyć ją z resztą ciasta, a następnie ugniatać je do momentu gdy stanie się gładkie (nie powinno lepić się do dłoni). Trzeba je zawinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki na ok.1 godzinę (a najlepiej na 2). Przeciśnięte ząbki czosnku i drobno posiekaną cebulę zeszklić na patelni. Wrzucić szpinak i dusić, aż odparuje woda. Dodać natkę pietruszki, przyprawić solą, białym pieprzem, odrobiną tymianku i ziół prowansalskich i odstawić do wystygnięcia. Po wyjęciu ciasta z lodówki trzeba je rozwałkować na grubość ok. 5 mm i wyłożyć nim formę do tarty lub dużą tortownicę, mocno dociskając brzegi. Ciasto ponakłuwać widelcem. Żeby masa szpinakowa nie przesiąkła w ciasto dobrze jest je podpiec. Trzeba wyłożyć przygotowaną formę z ciastem papierem do pieczenia i obciążyć suchą fasolą lub grochem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 10-15 minut. W tym czasie można rozmącić jajka w śmietanie i dodać do tej masy świeżo startą gałkę muszkatołową (w przybliżeniu - dwie szczypty). Trzeba również zetrzeć żółty ser i pokroić fetę w kostkę. Na podpieczone ciasto wyłożyć masę szpinakową, na niej ułożyć kostki fety i zalać wszystko jajkami ze śmietaną i posypać żółtym serem. Piec ok. 20-25 minut (do lekkiego zarumienienia wierzchu).
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Pon 2:01, 27 Lut 2012 |
|
![](http://picsrv.fora.pl/AcidTechTiger/images/spacer.gif) |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
|
|